Списък на потенциалните алергени
-
-
-
- Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:
-
- а) глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза;
- 6) малтодекстрини на пшенична основа;
- в) глюкозен (сироп на ечемична основа;
- г) зърнени култури, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
-
- Ракообразни и продукти от тях;
- Яйца и продукти от тях.
- Риба и рибни продукти с изключение на:
- а) рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки;
- 6) рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино.
- Фъстъци и продукти от тях:;
- Соя и соеви продукти с изключение на:
- а) напълно рафинирани соево маспо и мазнина;
- 6) натурални смесени токофероли E(306), натурален D-алфа токоферол, натурален D-алфа токоферолацетат, натурален D-алфа токоферолсукцинат от соеви източници;
- в) фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източиици;
- г) растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници;
- Мляко и млечни продукти (включително лактоза) с изключение на:
- а) суроватка, използвана за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол oт селскостопански произход;
- 6) лактитол.
- Ядки, а именно: бадеми (Amygdaluscommunis L.), лешници (Corylusavellana), opexu (Juglansregia), кашу (Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis (Wangenh.)K. Koch), бразилски орехи (Bertholletiaexcelsa), шамфъстък (Pistaciavera), орехи макадамия или орехи Куиислеид (Macadamiaternifolia) и продукти от тях с изключение на ядки, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
- Целина и продукти от нея.
- Синап и продукти от него.
- Сусамово семе и продукти от него.
- Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg или 10 тд/litre, изразени под формата на общ SO 2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови за консумация или върнати към първоначално състояние съгласно указанията на производителя.
- Лупина и продукти от нея.
- Мекотели и продукти от тях.
- Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:
-
-