Списък на потенциалните алергени

        1. Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:
            1. а) глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза;
            2. 6) малтодекстрини на пшенична основа;
            3. в) глюкозен (сироп на ечемична основа;
            4. г) зърнени култури, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
        2. Ракообразни и продукти от тях;
        3. Яйца и продукти от тях.
        4. Риба и рибни продукти с изключение на:
          1. а) рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки;
          2. 6) рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино.
        5. Фъстъци и продукти от тях:;
        6. Соя и соеви продукти с изключение на:
          1. а) напълно рафинирани соево маспо и мазнина;
          2. 6) натурални смесени токофероли E(306), натурален D-алфа токоферол, натурален D-алфа токоферолацетат, натурален D-алфа токоферолсукцинат от соеви източници;
          3. в) фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източиици;
          4. г) растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници;
        7. Мляко и млечни продукти (включително лактоза) с изключение на:
          1. а) суроватка, използвана за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол oт селскостопански произход;
          2. 6) лактитол.
        8. Ядки, а именно: бадеми (Amygdaluscommunis L.), лешници (Corylusavellana), opexu (Juglansregia), кашу (Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis (Wangenh.)K. Koch), бразилски орехи (Bertholletiaexcelsa), шамфъстък (Pistaciavera), орехи макадамия или орехи Куиислеид (Macadamiaternifolia) и продукти от тях с изключение на ядки, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
        9. Целина и продукти от нея.
        10. Синап и продукти от него.
        11. Сусамово семе и продукти от него.
        12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg или 10 тд/litre, изразени под формата на общ SO 2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови за консумация или върнати към първоначално състояние съгласно указанията на производителя.
        13. Лупина и продукти от нея.
        14. Мекотели и продукти от тях.