Новини

ТРИ от най-сладките италиански десерти

ТРИ от най-сладките италиански десерти

Представете си как аромат на ванилия и кафе се сливат в нежна текстура на крема и хрупкавостта на изкусно приготвени бисквити. Ще откриете сърцето на тази кулинарна приказка в Италия – мястото, където всеки десерт е не просто завършек на храненето, а израз на вдъхновение, майсторство и страст.

Ако и Вие търсите сладостта на живота, ние – от Каса Феличе, Ви каним на още едно пътешествие, което ще събуди сетивата Ви. Шоколад, маскарпоне, сметана, бишкоти, пресни плодове и още много изненади Ви очакват в този сладък свят.

В тази статия ще Ви представим ТРИ от най-отличаващите се сладкиши, които ще завладеят сърцата Ви още с първата хапка.

Тирамису

Тирамису

Сигурни сме, че поне веднъж сте опитвали това великолепно изкушение. Но знаете ли, че зад това сладко преживяване се крие много любов и страст?

Неслучайно името му произлиза от италианската фраза – „tirami su”, която се превежда буквално като “вдигни ме” или “ободри ме”. Може да Ви се струва странно, но тайната се крие в специалната комбинация от кафе и какао. Тези две съставки имат стимулиращи свойства, но заедно имат силата да събудят сетивата и да Ви заредят с енергия.

Създаден през 60-те години на 20-ти век в град Тревизо от сладкаря Роберто „Лоли“ Лингуаното. След години, прекарани в Германия, той често се срещал със заспали клиенти, които били намръщени и сърдити. Тогава му хрумнала идеята, че може да създаде нещо специално за тях, с което да допълни сутрешното им кафе и да ги вдъхнови да се усмихнат.

Така се появило и първото тирамису – перфектният десерт, който можел да вдъхне нов живот и да подслади утрото на всеки. Първоначалната рецепта била проста – съчетание от бисквити, напоени с еспресо, богати слоеве кремообразно маскарпоне и какао на прах – за завършек. Без яйца и ликьори., но толкова вкусно и ободряващо, че посетителите на сладкарницата започнали да го наричат „Tiramisù“ – „ободри ме“.

Вкусът бил толкова уникален и неповторим, че вдъхновил сладкари от всички райони в страната да експериментират с различни съставки. Някои добавяли плодове, други – ликьори и нови аромати. Това превърнало Тирамисуто в десерт с безброй лица, обичан не само в Италия, а и в целия свят.

Baba

Баба (Baba)

Ако името на този десерт привлича вниманието Ви, историята му вероятно ще Ви впечатли. Преди да придобие своя неаполитански характер, той е бил звездата в Полша и Франция. Историята му започва с полския крал Станислав Лешчински, които случайно изпуска своя сух сладкиш в чашата си с ром. Този инцидент разкрива пред него един нов и възхитителен вкус.

Кралят бил толкова впечатлен, че бързо доверил тайната на френския готвач Баба. Неговата задача била да създаде десерт, в чието сърце да се крие тази невероятна комбинация от вкусове и аромати. Така той доразвил идеята, добавяйки лек крем и ароматни подправки, успешно превръщайки този инцидент в кулинарен шедьовър.

Не след дълго, рецептата била пренесена и в Италия, където се доразвива и претърпява истинска неаполитанска трансформация. За нея тестото се меси с бирена мая, а след това се оставя да втаса, докато не придобие удължена форма, наподобяваща гъба. Следва печене до придобиване на кехлибарен цвят. Важен момент е оставянето му да престои за един ден, за да придобие по-суха консистенция и за финал – напояването му в горещ сироп или алкохол като ром или лимончело.

Интересен факт е, че традиционно в Италия се сервира покрит с кайсиева глазура, което му придава допълнителен блясък и го прави още по-привлекателен – точно по неаполитански.

Сицилиански каноли

Сицилиански каноли

Този хрупкав десерт има слава, която преминава границите на Средиземноморието. Неговото начало може да се проследи до арабското управление на Палермо. Има множество легенди и истории, които бележат неговото създаване. Според една от тях – жените от харемите в Калтанисета са искали да приготвят нещо по-различно за карнавалите в града. Те били вдъхновени от древноримски рецепти, описани от Цицерон. Така създали класическите сицилиански каноли.

Те представлявали хрупкава тестена кора с кремообразна вътрешност, напълнена със сладко сирене рикота и ароматни съставки. Направили тестото от меко пшенично брашно, вино, захар и свинска мас, което след това навили на речни тръстики и ги пържили до златисто. Пълнежът бил смес от пресята и подсладена рикота от овче мляко, обогатена със захаросани плодове, шоколад и шам фъстък.

Именно и оттам идва името на този сладкиш. Италианската дума „cannolo“ произлиза от латинската дума „canna“, която означава „тръбичка“. То подчертава и важността на формата, която стои в основата на класически десерт.

Въпреки модерните методи, основата на десерта остава непроменена и винаги се пълни непосредствено преди сервиране, за да се запази хрупкавостта на вафлата.
Днес, вариациите често включват иновации – добавяне на вода от портокалов цвят или канела за уникален аромат. Всяка канола се завършва с поръска от пудра захар, което я прави не само вкусна, но и визуално привлекателна.

А Вие какъв десерт си избрахте да опитате?

С тази кратка обиколка в света на италианското сладкарство приключваме, но истинското приключение тепърва започва. Не забравяйте – десертите са винаги най-сладки, когато са споделени с любим човек.

Очакваме Ви на място в нашите ресторанти. Можете да поръчате за дома или офиса през нашия сайт или на телефон: 0890210200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *