Искате да добавите щипка вълшебство и във Вашите празници? А знаете ли, че освен неповторими ястия, Италия може да Ви изненада и с най-атрактивните напитки?
Представете си зимните вечери, в които се наслаждавате на мекото сияние на светлините и топлината, която споделяте с любимите си хора. Това е подходящия момент в италианските традиции – пропити със страст и много любов. Те се разпростират отвъд масата и могат да бъдат открити във всяка малка подробност – от украсата до сладките, поставени до елхата, и любимия коктейл, който стопля душата.
Искате да уловите коледния дух и да го споделите със семейството си? В тази статия ние, от Casa Felice, ще Ви представим коледни класики, които си заслужава да опитате.
Какъв е празничният вкус?
Нищо друго не подсказва, че Коледа наближава както божественият аромат на канела и карамфил. Той не просто вдъхва много празничност, а е вдъхновявал множество майстор-готвачи и баристи през вековете. Неслучайно италианците считат тези подправки за душата на сезона и всеки регион е вплел своята собствена уникалност в различни специални рецепти. Например – панетоне, парензано и впечатляващи студени и топли напитки, които са се предавали поколение на поколение.
Именно в това се крие магията на празничния вкус. Той може да бъде открит във всяка глътка, в която всяка съставка разказва своя собствена история. Затова и в италианските традиции приготвянето им е много повече от обичай – това е ритуал, който носи много топлина и напомня за домашното огнище, което събира цялото семейство през зимните вечери.
Независимо дали отпивате топло вино или се наслаждавате на впечатляващ аператив, традиционите италиански празници са истинско събитие на сетивата. Нито едно празнично тържество не е пълно без:
Vin Brulé (греяно вино)
Класическа напитка, която е истинско въплъщение на коледния дух и обединява традицията с топлината и неповторимите аромати, които имат силата да Ви заредят с енергия. Неслучайно името й произлиза от италианските думи vin“ – вино и „brulé“ – изгорял, които буквално се превеждат като „изгоряло вино”.
Произходът му може да бъде проследен до древен Рим, където зимите били тежки, сурови и изключително студени.
Хората трябвало да се справят не само с непредвидимото време, а и с липсата на отопление. Затова се обърнали към виното, което било широко разпространено и лесно достъпно. Те често го консумирали в ежедневието си, поради неговия добър вкус и здравословни ползи.
С времето открили, че затоплено на огъня, то може да им помогне да се сгреят и да се справят със студеното време. Така към него започнали да добавят мед, канела, карамфил и черен пипер, за да му предадат по-богат и завършен вкус.
Процесът по затоплянето му бързо се превърнал в традиция и се разпространил из цялата империя, превръщайки се в символ на уют и споделени мигове. Днес греяното вино е много популярно в Северна Италия и често може да се намери не само на коледните базари, а и във всяко заведение.
Как се приготвя?
Ако искате да опитате автентично Vin Brulé, Ви съветваме да посетите Италия по време на празничните чествания. Там ще можете да се докоснете до вкуса, запазил се през годините, за да достигне до Вашата чаша. А, ако нямате възможност да пътувате, можете да го приготвите и у дома.
Нуждаете се от:
- 1 бутилка (750 мл) червено вино
- 1/2 чаша гранулирана захар (препоръчваме Ви кафявата захар)
- 1 пръчка канела
- 3-4 зърна карамфил
- 1 нарязан портокал
- 1 нарязан лимон
Начин на приготвяне:
- Изсипете червеното вино в голяма тенджера.
- Добавете захарта, канелата, карамфила, резенчетата портокал и лимон.
- Загрейте сместа на среден огън, докато заври.
- Не забравяйте да разбърквате от време на време, за да предотвратите залепването на захарта на дъното.
- След като започне да ври, намалете огъня и оставете да къкри за около 10-15 минути, за да могат подправките да отдадат аромата си на виното.
- Свалете тенджерата от котлона и оставете сместа настрани за поне 5-10 минути.
- Прецедете сместа, за да премахнете подправките и плодовете.
- По желание – гарнирайте с допълнителни пръчици канела или резени портокал и лимон.
Забележка: Можете да регулирате нивото на сладостта и подправките по Ваш вкус, като добавите повече или по-малко захар и подправки. Можете и да експериментирате с различни видове червено вино, за да намерите предпочитания от Вас вкусов профил.
Обърнете внимание, че това е една от класическите рецепти, но всеки регион има множество вариации, които добавят своя уникален характер на напитката. Някои използват по-сладко или ароматно вино, други добавят джинджифил и кардамон. А трети – използват различни видове цитрусови плодове и дори добавят малко бренди и ром за още по-наситен вкус.
А Вие обичате ли греяно вино?
Споделете с нас в коментарите и не пропускайте да отпразнувате празниците по най-вкусния начин с Casa Felice. Поръчайте любимите си италиански ястия от нашия сайт или на телефон: 0890 210 200.