Мечтаете да се насладите на романтиката на лагуната? Да се разходите с гондола по каналите и да се докоснете до истинското очарование на венецианската кухня?
Венеция е много повече от град, който ще Ви впечатли с красивите си пейзажи и забележителности. Това е гастрономическа дестинация, която обещава незабравими кулинарни преживявания. От малките семейни заведения до изтънчени ресторанти, предлагащи изискани ястия. Тук всяка хапка разказва история ,в която се преплитат най-свежите продукти, традиции и много любов към добрия вкус.
От Тирамису и Пандоро до Фегато ала Венециана. Ако сте готови да откриете една неповторима палитра от вкусове и аромати, останете с нас до края. В тази статия ние, от Каса Феличе, Ви каним да се докоснем заедно до сърцето на този любим град.
Каква е традиционната кухня?
Венеция винаги е била остров, заобиколен от вода. Намирайки се в близост до Адриатическо и Северно море, хората винаги са имали достъп до разнообразни морски дарове. Поради това венецианската кухня винаги е била базирана преди всичко на риба. Наред с нея широко се използват и дивеч, зеленчуци – грах, боб, аспержи, артишок, радичио и много други.
Местните жители са били първите, които буквално са „култивирали” солта. Векове наред венецианците са имали абсолютен монопол върху производството ѝ. Те можели не само да я продават на много висока цена, а и да си позволят да купуват разнообразни стоки от страната и чужбина.
Някога известна като пазар за света, Венеция процъфтява чрез морска търговия между Близкия изток и Европа още през 12 век. Тъй като солта била считана за една от най-ценните стоки, развивали търговия с околните региони и държави. От Америка внасяли продукти – царевица, домати и какао, от южните пътища на Средиземно море – патладжани, а от арабските страни – голямо разнообразие от подправки.
Венецианската трапеза е диалог между културите и интерпретацията им чрез комбинацията на традиционни и екзотични вкусове. Още в миналото подправки като канела, шафран, джинджифил и пипер се използвали широко за подобряване на вкусовете. Затова можем да кажем, че традиционната кулинария винаги е обединявала най-доброто от местните съставки с по-редки и екзотични продукти.
Кои са най-използваните продукти?
Тъй като Венеция е крайбрежен град, рибата и морските дарове се използват в традиционната кухня от векове. Много традиционни венециански ястия включват съставки от морето – от раци с мека черупка, лангустини, риба треска до аншоа, сепия и скариди.
Друго значително влияние е местоположението на града в североизточната част на Италия, което е довело до използването на съставки като полента, ориз и боб. Венецианската кухня също се характеризира с използването на билки и подправки, като шафран, който се използва за овкусяване на различни ястия.
Не можем да пропуснем да включим и сиренето Asiago. Това е солено бяло сирене, произведено от краве мляко. В началото е било предимно свежо сирене, но с времето започнали да се разработват и по-зрели варианти, имащи още по-уникален вкус и текстура. Може да се консумира прясно или да се изчака да отлежи до две или повече години.
През 1996 година получава наименованието със защитено географско местоположение (PDO), което гарантира, че ще се запази традицията в производството му. Днес то се произвежда само в определени области на Италия, спазвайки традиционните методи от миналото.
Друг емблематичен за Венеция продукт са белите аспержи от Bassano. Въпреки че се срещат навсякъде във Венето, белите аспержи от Басано са сред най-престижните. Цветът се постига чрез специална техника на отглеждане, при която се покриват с пръст, за да не се изложат на слънце. Това предотвратява образуването на хлорофил и ги прави бели.
Белите аспержи се отличават със своята нежна текстура и леко сладникав вкус, което ги прави идеални за различни ястия. Използват се толкова много в кухнята на Венеция, поради своята деликатност и превъзходно качество. Често се сервират в основни, гарнитури, салати и сосове.
Традиционни ястия от Венеция
Ако вече нямате търпение да опитате местната кухня, ние ще задоволим любопитството Ви. Време е да насочим фокуса Ви към някои от най-популярните традиционни ястия:
Sarde in Saor
Несъмнено, това е едно от най-популярните ястия във Венеция. Основният герой в чинията са сардините, които първо се пържат, докато не станат хрупкави. След това се мариноват в смес от лук, оцет, захар и подправки, за да се създаде уникален вкусов профил, комбиниращ сладко, кисело и солено. Добавят се стафиди и кедрови ядки, за да придадат допълнителна текстура и лек сладникав вкус.
Първоначално е било създадено като начин за консервиране на риба по време на дълги морски пътувания. Маринатата е действала като естествен консервант, позволявайки на рибата да се съхранява дълго време, без да се развали. С течение на времето, се е превърнало в популярна закуска сред местните, а днес е основна част от венецианската кухня. Сладките и кисели вкусове на маринатата допълват масленото богатство на сардините, което прави това ястие вкусно и ароматно.
Обикновено се сервира като студено предястие по време на празници, но в последните години доби популярност сред туристите и намери място в менюто на много ресторанти.
Bigoli in Salsa
Биголи е вид паста, която е специфична за Венеция. Традиционно се правят от брашно от елда, което им придава специфичен вкус и текстура. Дълги са като спагети, но много по-дебели. Понякога към сместа се добавят патешки яйца.
Сосът за биголи в салса е прост и използва само няколко съставки – лук, аншоа, бяло вино и черен пипер. Приготвя се на бавен огън като първо се карамелизира лукът, а след това се добавя аншоата, която му придава соленост и дълбочина.
В миналото биголи в салса се е правело със сардини и е било ястие, консумирано предимно в нощта преди голям празник, като Коледа или Великден, за лека вечеря.
Звучи интересно, нали?
А Вие кое бихте опитали? Споделете с нас в коментарите и не забравяйте – не е нужно да стягате багажа, за да се насладите на любимите италиански вкусове.
Поръчайте ги още СЕГА през уебсайта ни или като се свържете с нас на телефон: 0890 210 200.