Съдържание:
- Защо подготовката е от значение?
- Какво трябва да знаете за техниките за приготвяне?
- А знаете ли, че…?
- А Вие искате ли да се насладите на любимите ястия?
Ако планирате приключение по бреговете на Средиземноморието, няма как да не забележите, че за италианците приготвянето на храна е повече от изкуство. Тя е празник за сетивата, израз на културното наследство и кулинарните традиции, предавани от поколение на поколение. Всяко ястие, независимо дали става въпрос за паста Болонезе или любимата пица, се приготвя с внимание и любов.
От ароматни сосове до перфектно приготвени морски дарове. Италианската кухня е удоволствие, което трудно бихте изживели по същия начин другаде.
Но ние – от Casa Felice, сме естети на добрия вкус и можем да пренесем това съвършенство и във Вашия дом. Днес ще Ви помогнем да й се насладите качествено! В тази статия ще Ви споделим най-честите грешки, които допускате при приготвяне на италиански ястия у дома.
Защо подготовката е от значение?
Често сме срещали твърдения като: “Качеството на всички продукти е едно и също”, но това не е вярно, особено когато планирате да приготвяте италианска храна. Може да Ви се вижда нерентабилно да вземете спагети от Италия, когато българските са много по-евтини, но повярвайте ни – разликата е голяма и то с причина.
Не случайно, най-добрите майстор-готвачи отделят часове в посещение на местните производители, за да подберат най-добрите съставки за своите ястия. Те залагат не само на правилната паста, а и на сезонните плодове, зеленчуци и билки. Това придава автентичните вкус и аромат, които правят италианската кухня толкова отличителна.
Този подход не само обогатява вкусовите качества на храната, но подчертава колко важно е качеството за местните хора. Така чрез своята храна, те разказват историята на земята и традициите, от които произлизат.
Затова, ако държите да пренесете автентичността на Италия и на Вашата трапеза, не бива да пренебрегвате малките детайли. Правилният подбор и качеството на съставките директно влияят върху крайния резултат. Тук най-честите грешки, които можете да допуснете са:
Неправилен избор на паста
Една от най-често срещаните грешки е изборът на грешния вид паста. Италианците знаят, че всяка има своя уникална форма и текстура, която я прави съвместима с различни сосове. Но, ако за първи път приготвяте конкретна рецепта, може да направите тази грешка, без да се замислите много.
Неправилният избор може да наруши баланса на вкусовете и текстурата, превръщайки дори най-добрия сос в разочарование. Например, леките сосове на основата на зехтин или сметана се комбинират най-добре с дълги и тънки пасти като спагети или лингуини. По-гъстите и тежки сосове като Болонезе изискват по-широка паста като талиатели или папарделе, за да задържат по-добре соса.
Формата и текстурата също са от значение. Пастата с кухи форми, като пене или ригатони, е идеална за сосове с по-едри парчета, тъй като те се задържат по повърхността й.
Използването на евтина и нискокачествена паста също може да повлияе негативно на вкуса и текстурата на ястието. Винаги избирайте да бъде качествена, произведена от твърда пшеница.
Използване на готови сосове
Може да изглеждат удобни, но често съдържат консерванти и добавки, които значително повлияват на баланса на вкусовете. Затова НЕ правете тази грешка, а следвайте примера на италианците и приготвяйте домашни сосове у дома. По-бързо и лесно е, отколкото си мислите.
Домашно направеният сос Ви позволява да контролирате качеството и свежестта на съставките. Така ще избегнете ненужните добавки и ще се насладите на истинския вкус на италианската кухня. Инвестирането на малко повече време за приготвянето им е усилие, което си заслужава.
Какво трябва да знаете за техниките за приготвяне?
Внимание към детайлите и познаване на основни техники – това стои в основата на италианската кухня. Ако искате да почувствате тази наслада за сетивата, ние Ви съветваме да избегнете грешки като:
Преваряване на пастата
Постигането на идеалната текстура, известна като „al dente“, е от значение за приготвянето на рецепти за спагети. Преварената паста става мека и лепкава, докато недоварената остава твърда и неприятна за дъвчене.
Винаги следвайте указанията на опаковката и я пробвайте няколко минути преди препоръчителното време.Това ще Ви помогне да регулирате времето за готвене според Вашите предпочитания.
Добра идея е и никога да не я изпускайте от поглед, докато ври. По този начин ще успеете да улучите точния момент, когато трябва да я махнете от котлона и да продължите с приготвянето на соса.
Прекаляване с количеството на продуктите за соса
Често любители на кулинарията приготвят сос Болонезе, като използват по-голямо количество домати от необходимото. Традиционната рецепта изисква повече месо и по-малко домати, като времето за приготвяне също е от значение.
Сосът трябва да къкри поне два часа, за да се развият вкусовете. Краткото време не позволява на съставките да отделят аромата си и да създадат типичния богат вкус.
Затова Ви съветваме да не експериментирате с количеството на продуктите и да следите стриктно времето за готвене.
Замяна на една съставка с друга
Сосът Карбонара е друга класика, при която често се допускат неточности. Една най-честите грешки е употребата на сметана вместо яйца, което променя автентичния вкус и консистенция на соса.
Правилното темпериране на яйцата е важно, за да се избегне тяхното пресичане при добавяне към горещата паста. Това изисква бързо разбъркване и контрол на температурата. Използването на качествени съставки като Пекорино Романо и гуациале също допринася за получаване на правилната консистенция.
Прибързване при втасване на тестото
Хрупкава коричка и божествен вкус – по този начин, много туристи описват италианската пица. Но, ако сте решили да я приготвите сами у дома, включително с тестото, за да получите перфектни резултати трябва да позволите на тестото да втаса.
Ако прибързате и продължите с приготвянето, ще получите по-твърд и нееластичен блат. Когато спазите точното време, ще получите хрупкав блат и коричка, при които вкусовете и текстурата са съвършенно балансирани.
Използването на неподходящо брашно също ще повлияе на качеството на тестото. Идеалното брашно за пица е тип „00“, което му придава гладка и еластична структура.
Неправилно печене
Тази грешка се допуска не само при приготвянето на пица, но и при много основни и десерти. Тайната тук е, че много често фурната трябва да бъде предварително загрята до висока температура – над 250°C. При пицата това допринася, за да се получи хрупкава коричка и да не изгори моцарелата прекалено много.
Ако пропуснете тази стъпка, ще се наложи да я печете повече време. По този начин, можете да я изгорите, но при десертите центърът може да остане суров, а горната част препечена.
Следете я внимателно по време на печене и регулирайте времето според нуждите.
А знаете ли, че…?
Има някои неписани правила, които е добре да се спазват. Едно от тях е да не се сервира Пармезан върху морски ястия, тъй като силният му вкус може да прикрие деликатността на морските дарове. Вместо това, използвайте по-нежни сирена или просто пропуснете тази съставка. Това ще позволи на естествения вкус на морските продукти да изпъкне.
А Вие искате ли да се насладите на любимите ястия?
Ако сме успели да събудим апетита Ви, Ви каним да разгледате нашето уникално меню. Подготвили сме Ви някои от най-вкусните италиански ястия и десерти.
Разгледайте нашето меню и поръчайте още СЕГА – за дома или офиса. Свържете се с нас и на телефон: 0890 210 200, ако искате да поръчате веднага!