Съдържание:
- Защо италианската кухня е впечатляваща?
- Какво трябва да опитате през лятото?
- А Вие какво искате да опитате?
Лятото винаги е като глава в нова незабравима история, която става въпрос за Италия. През топлите дни цялата страна оживява и Ви предлага безброй нови изживявания. От приключения на открито до вкусни ястия, които пленяват сетивата Ви.
Затова много хора твърдят, че италианското лято е всичко, от което се нуждаете, за да се почувствате наистина живи. Уникална природа, безкрайни плажове, неповторима кухня – всичко това може да откриете по бреговете на Средиземноморието.
Отдъхнете си за миг от задълженията и се насладете на ново кратко пътуване. В тази статия ние, от Casa Felice, ще Ви отведем на любимото ни място. Там ще Ви запознаем с интересни сезонни предложения, които ще откриете в местните ресторанти.
Защо италианската кухня е впечатляваща?
Много хора си мислят, че за гурме кухнята е необходимо да се вложат множество продукти, подправки и да се използват множество технологии за готвене. Всъщност, италианските майстор-готвачи доказват, че това не е задължително вярно.
В италианската кухня царуват простотата и добрият вкус. В тяхната култура на хранене ще срещнете леснодостъпни и удобни за употреба продукти. Разбира се, повечето са съобразени със сезона и закупени от местните производители. Набляга се на първокласното качество и това, как продуктите се съчетават по вкус и аромат.
Докато италианците са известни като отлични домакини, те също са склонни да се възхищават на туристите, които знаят как да „fare la bella figura“ – да направят добро впечатление. Това означава, че уважават тези, които имат познания за техния кулинарен пейзаж и етикет.
Интересен факт е, че за тях кулинарията е много повече от следването на рецепти. Още в древността всеки регион е притежавал уникална идентичност. Тя се затвърждава още повече след падането на Римската империя. Тогава се утвърждават още по-ясно уникалните вкусови нюанси на различните региони.
И тъй като говорим за лято – това е сезонът, през който местните пазари предлагат най-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци. Най-много внимание се отдава не само на доматите, а и на подправки като босилек, риган и много други.
Какво трябва да опитате през лятото?
Затворете очи и си представете, че опитвате автентичното ризото на Милано, пицата на Неапол и морските дарове, емблематични за Сардиния. Сигурни сме, че вече мечтаете за една ваканция сред това кулинарно разнообразие. Но, ако наистина искате да посетите Италия през този сезон, ние Ви съветваме да опитате:
Пресни доматени брускети
Няма по-голяма класика от това да опитате през лятото класическа доматена брускета, направена с домашен хляб. Идеалният избор за всеки повод – от бърз обяд с приятели до романтична вечеря в малко и романтично ресторантче в центъра на града.
Това е предястие, което е лесно за приготвяне, изпълнено с аромат и приготвено изцяло със сезонни съставки. Повечето заведения приготвят на място брускетите. Затова хлябът е винаги хрупкав и изпечен до съвършенство, с лек златист загар. Гарниран с нарязани на ситно пресни домати, съчетани с чесън, босилек, зехтин и оцет.
Интересен факт е, че брускетите произхождат още от Древен Рим. По това време производителите на маслини са носели продукцията си в местните преси. Там след обработката са препичали филийки хляб на огъня, за да намажат върху него получения зехтин. Така са опитвали дали продукцията им е успешна или се нуждае от допълнително обработка.
Салата Капрезе
Дебели резени домати и моцарела, овкусени с листа пресен босилек и струйка зехтин и балсамико съставляват тази проста, но впечатляваща салата. Това е перфектна комбинация от свежест, текстури и вкус.
Класика, която през лятото заема централно място в менютата на почти всички малки и големи ресторанти. Затова не пропускайте да се докоснете до италианските традиции и да опитате тази неповторима салата.
Капоната
Прекрасно зеленчуково ястие, което отдава почит на патладжана – една от най-отличаващите се сезонни съставки. Произхожда от Сицилия, където обикновено този зеленчук е бил използван само като гарнитура и поднасян винаги грилован. Но с времето започва да се използва все по-често, докато не заема своето почетно място в много от летните рецепти.
За Копонатата, патладжаните се запържват заедно с домати и целина, след което се приготвят с оцет и малко захар, за да се създаде сладко-кисел вкус. Други съставки като маслини и чушки обикновено се включват, за да контрастират на сладостта, която придават доматите.
Macedonia
Може да Ви се стори странно, но от италиански „Macedonia”, всъщност означава плодова салата. Няма да е лято, ако не се насладите на сладостта на сезонните плодове. Този сладък и освежаващ десерт е италианската черешка на тортата. Той включва различни, характерни за сезонна, съставки като ягоди, пъпеши, праскови и други.
Обикновено се нарязват на малки парченца и се допълват с дресинг от захар и лимонов сок. В сравнение с европейския вариант, тук няма сметана и шоколадов дресинг. Вместо това, фокусът е върху самите плодове, което им позволява да подчертаят сладостта на десерта.
Джелато
Какво би било италианско лято без сладолед? Няма да сгрешите, ако опитате тяхната вариация – джелато. Кремообразно съвършенство и отличителни вкусове. Обикновено се използват възхитителните сезонни плодове, които придават по-голяма плътност на консистенцията.
Не пропускайте шанса да опитате сорбето – сладолед без млечни продукти, ако искате да изживеете това прилючение пълноценно. Това е лек, но вкусен избор за десерт след пикантен обяд, докато се разхождате по улиците на града.
А Вие какво искате да опитате?
Споделете с нас в коментарите. Ако тази статия Ви е вдъхновила за нещо уникално по италиански, не се притеснявайте! В Casa Felice сме Ви подготвили някои от най-отличаващите се италиански ястия.
Разгледайте нашето меню и поръчайте още СЕГА – за дома или офиса. Свържете се с нас и на телефон: 0890 210 200, ако искате да поръчате веднага!