Ако мечтаете да започнете деня си по най-сладкия начин, отпътувайте с нас до бреговете на Средиземноморието. Там, на красивите плажове, ще Ви посрещне морския бриз и традиционна италианска закуска. Корнето, капучино и много добро настроение – перфектен ритуал за позитивен старт на всеки ден.
Може би и Вие оприличавате корнетото като интересна вариация на така любимите френски кроасани. Всъщност, корнето не е кроасан, нито сладолед. Това е италианската роднина на кроасана, имащ същия произход, но съвсем различен вкус и форма.
Интересно Ви е защо тези две печива Ви се струват толкова еднакви? В тази статия, ще Ви представим техните прилики и разлики, както и ще обърнем внимание на съвършения им вкус.
А знаете ли, че…?
В някои градове на страната, хората страшно държат на рутината си. Например Рим е емблематичен със своите барове, които са отворени през деня и предлагат закуска. Ако посетите такова място, ще забележите стотиците италианци, които правят едно и също всеки ден. Закуската им се състои в отпиване от капучиното или от лате макиато, откъсване на парче от своето корнето и потапянето му в пяната на кафето. Общото време, което отделят за закуска, е между 5 и 15 минути.
Ние – чужденците, трудно бихме могли да разберем тяхната любов към точността. Но въпреки че местните жители биха Ви простили, ако закъснеете, то никога не биха преглътнали една грешка. И тя е – да наречете корнетото – кроасан.
Те не само ще го приемат лично, но и ще се ядосат! В някои ресторанти и барове дори могат да Ви отпратят, без да Ви сервират нищо!
Корнетото НЕ е кроасан!
За нетренирано око и двете печива може да Ви изглеждат еднакво, но всъщност са много различни. Основните разлики са, че:
- Италианското корнето е по-меко в сравнение с френския кроасан, който от своя страна е по-хрупкав.
- Корнетото обикновено има пълнеж като сладкарски крем, мармалад, мед и различни вариации на шоколад и нутела. Разбира се, има и вариация без пълнеж, която се нарича „cornetto vuoto“ или „празно” корнето. Френският кроасан традиционно е с масло и няма пълнежи.
- И двете се правят с тесто за бриош, но тестото за корнето съдържа яйца, докато това за кроасана не съдържа. За да се постигне точната текстура и вкус, е необходимо спазване на правилните пропорции на продуктите.
- Има и разлика във вкуса, – корнето е по-сладко от традиционния кроасан.
- Докато кроасанът имат стандартната форма на полумесец, италианското корнето прилича на полурог.
Каква трябва да знаете за френския кроасан?
Кроасанът е не само основна част, а и емблематичен за френската кухня. Той има лек и маслен вкус с люспеста и хрупкава текстура. Неговата уникална форма на полумесец се дължи на тестото, което се разточва и прегъва многократно, за да се създадат множеството слоеве.
Традиционно кроасанът е с масло и няма пълнеж, което го прави идеалната закуска и хапване между храненията. Често хората във Франция го консумират намазан с мармалад или го комбинират със сирене и шунка. Смята се, че кафе лате е най-подходящата напитка за кроасаните, особено когато се консумират рано сутрин за започване на деня.
Какво трябва да знаете за корнето?
В Южна и Централна Италия, това печиво е известно като cornetto, което се превежда буквално като „малък рог” от италиански, докато в Северна Италия се нарича бриош.
Съставките за приготвянето му се доближават до тези на френските кроасани – брашно, яйца, мляко, масло, мая и сол. Особеното е, че яйчният жълтък се намазава отгоре по повърхността преди изпичане, за да се осигури характерния традиционен златист цвят.
Разликата му с кроасана е, че във традиционната фреска рецепта се използва повече масло, по-малко захар и няма яйца.
Традиционното корнето без палнеж е познато като cornetto semplice или vuoto. Италианската дума „semplice“ означава „просто”, докато „vuoto“ се превежда като „празно”.
Корнетите с пълнеж са известни като cornetto ripieno. Популярните вариации включват:
- cornetto alla marmellata – с конфитюр или мармалад;
- cornetto alla crema – с крем;
- cornetto al cioccolato – с пълнеж от нутела;
- cornetto al miele – с пълнозърнесто брашно и пълнеж от мед.
В Сицилия и нейните уникални сладкарници ще откриете и корнети с пълнеж от сладолед.
Каква е историята на корнето и кроасана?
Има много предположения и теории за произхода на тези печива. Най-популярната е, че кроасаните датират от нападението на турците на Виена през 1683 година.
Турският султан искал да разшири владенията си и да завладее и Виена. Идеята му била да нападне през нощта, когато всички спят и да изненадат враговете си. Пекарите обаче по това време приготвяли печивата си и чули шумовете на приближаващите коне. Така те успели да предупредят войниците и помогнали за спасяването на града.
За да отпразнуват победата, създали ново печиво във формата на полумесец, което да символизира падането на османското знаме. Добрите икономически отношения с Италия, позволили на кроасаните да се разпространят и по цялото Средиземноморие.
Популярността на кроасаните нарастват още повече с брака на Мария Антоанета от Австрия и Луи XVI. Именно в чест на техния брак италианските пекари създават корнето. Вкусът му се харесва толкова много на хората, че с годините започват да се появяват различни вариации на оригиналната рецепта. И днес, тези две печива са напълно различни едно от друго, но носят в себе си традициите на родните си земи.
Дали това е реалната история за произхода им, не е сигурно. Историците още спорят по въпроса, но значението им за регионалните и националните кухни е неоспоримо.
Как да разберете дали кроасанът и корнетото са с добро качество?
Много чуждестранни печива и сладкиши намират място в нашето ежедневие и кулинария. За съжаление, не всеки може да отпътува до любимата страна, за да се наслади на традиционния им вкус. Затова, ако купувате корнето или кроасани от местни пекарни можете да различите само по визията им дали са качествени.
Обърнете внимание на:
- Ако тестото е много светло, почти сиво, това означава, че пекарят е използвал маргарин вместо масло. Маргаринът е по-евтин, но и с по-лошо качество.
- Повърхността трябва да има лешниково-кехлибарен цвят със силни отблясъци, които показват колко хрупкава е външността.
- Перфектното корнето (важи и за кроасаните) трябва да е меко отвътре и хрупкаво отвън.
- Ако тестото е направено с маргарин вместо с масло, корнето ще има пастообразна консистенция. Когато го консумирате ще почувствате как тестото се забива между зъбите Ви и остава между тях. Ако пекарната е използвала масло, това няма да се случи и ще можете да се насладите на уникалния му вкус.
Ако решите да приготвите корнето у дома, обърнете внимание на това, че:
- За осигуряване на перфектно качество не се нуждаете от много. Корнето се прави с малко съставки. Потърсете традиционна рецепта от Италия или местна вариация, която можете да приготвите с фермерски продукти.
- Благодарение на дългия период на втасване вътрешността е много мека, следователно по-лека. Ако искате да проверите дали е втасало добре, просто защипете вътрешността с два пръста. Когато го пуснете – върне ли се тестото в първоначалната си форма- значи корнето е втасало добре и е готово за печене.
Звучи вкусно, нали?
Ако тази статия Ви е вдъхновила за нещо уникално по италиански, не се притеснявайте! В Каса Феличе сме Ви подготвили някои от най-отличаващите се италиански ястия.
Разгледайте нашето меню и поръчайте още СЕГА – за дома или офиса. Свържете се с нас и на телефон: 0890 210 200, ако искате да поръчате веднага!