Съдържание:
Зимата все още не е приключила, а студеното време е идеално за посещение на Италианските Алпи и Доломитите. Те не само граничат с Франция, Швейцария, Австрия и Словения, но и Ви предлагат едно незабравимо приключение. Смесеното културно наследство е свързано не само с планинско катерене и ски, а и с впечатляваща регионална кухня.
Някои от най-добрите италиански храни включително меса и сирена като прошуто и сирене Fontina произхождат от този регион. В предната част на статията, обърнахме внимание на полентата – храна, която има своите вариации в различните региони на страната. Днес ще се фокусираме върху разнообразието, което само италианските Алпи могат да Ви предложат.
Какво не знаете за италианските Алпи?
Италианските Алпи са сгушени в планините и хълмовете на северозападна Италия, само на час път с кола от Милано. Известни са със своята зашеметяваща природа, уникална вино и храна. Много туристи не знаят, че регионът притежава и изящно ренесансово и бароково изкуство. Католическите светилища са пълни със скулптури и фрески на художници като Гауденцио Ферари, Танцио да Варало и Пиер Франческо Мацукели.
Доломитите са част от източните Алпи и се намират на територията на провинциите Белуно, Болцано, Южен Тирол и Тренто. Те не са само пътеки, по които можете да разгледате няколко забележителности. Районът е богат на култура и дом на много местни жители, които са уникални като територията, на която живеят.
Италианските Доломити се определят като туристическата Мека, предлагаща спиращи дъха гледки, спокойни пасища и уникална кухня. Любителите на приключенията имат възможността да се възползват от най-доброто от природата, културата и кухнята на страната.
Особеност на областта е, че се намира в близост до Австрия. Затова всяко село и град имат както италианско, така и австрийско име. Например Сан Кандидо също е и Инихен.
Традиционни сирена и местни деликатеси
Не е тайна, че италианците не само обичат храната – да я приготвят и консумират, но и държат на местното производство. Цялата страна, включително италианските Алпи, е обсипана с малки местни производители, които запазват традициите в производството на сирена и местни деликатеси.
Fontina (Фонтина)
Това е едно от най-обичаните сирена в цяла Италия. Има мек, богат и почти орехов вкус. Може да бъде твърдо, ако е зряло или меко – идеално за топене и приготвяне на предястия.
Неговата история може да се проследи до 13 век, където за първи път е било произведено в региона Вале д’Аоста. През годините технологията на производство е претърпяла модернизация, но едно остава същото – богатия и плътен вкус.
Днес, сиренето Фонтина е защитено DOP (Denominazione di Origine Protetta), което буквално означава „защитено наименование и произход”. Причината е, че в други страни като Дания, Франция, Швейцария и дори САЩ вече произвеждат такъв вид сирене. Ще разпознаете оригинала по печата за автентичност и традиционния италиански вкус.
Montasio (Монтазио)
Сиренето Монтазио има дългогодишна история и традиции в производството. Историците смятат, че за първи път е било произведено през 1200 година от бенедектински монаси. Произхожда от региона Фриули-Венеция Джулия.
Сиренето има мек вкус и кремообразна консистенция. Именно това го превръща в много желана храна и през 1775 година се превръща в едно то най-скъпите сирена на пазара.
Има няколко вариации – Montasio Fresco, което зрее между 2 и 5 месеца и има типичната мека и кремообразна консистенция; Montasio Mezzan на възраст от 5 до 12 месеца, по-твърдо и с плътен вкус; и Montasio Vecchio, което отлежава повече от 12 месеца. То е много по-твърдо и идеално за настъргване върху паста или супа.
Моцета
Традиционно сушено месо от Valle d’Aosta. Първоначално се е произвеждало от козе месо, но днешно време се използва повече говеждо месо. Тайната за уникалния му вкус се крие в специалната смес от подправки и сол, в които отлежава. Съчетава се идеално с хляб и Lardo d’Arnad.
Lardo d’Arnad
Lardo d’Arnad е специалитет, който се прави от свинска мас, която е подправена. Може да Ви звучи странно, но вкусът е уникален и няма нищо общо с обикновената свинска мас. Текстурата е гладка и маслена, перфектна да се консумира с хляб. Произвежда се по много специфична технология, която е позната единствено на местните жители. Известно е, че е важно маста да бъде от гърба на прасето и веднага да бъда подправена със смес от планински билки, подправки и сол.
Този деликатес е също защитен от DOP.
Speck (Спек или Шпек)
Това е вид италианско, австрийско и немско сушено месо. Това е специалитет, който произхожда от Италия или по-специално от Южен Тирол. Обикновено се прави от месо от задния бут на прасето, което след това се осолява и подправя. Месото се маринова в продължение на две седмици в специална саламура, а след това се суши студено за още две седмици. Процесът на сушене продължава още 4 месеца, но резултатът е наистина уникален!
Любопитен факт е, че за първи този деликатес е бил направен през XIII век случайно. Смята се, че местни селяни се опитали да запазят месото си по-дълго време годно за консумация и в резултат на това се е получил този вид сушено месо.
Традиционни ястия от Доломитите
От Arraba и Corvara до Badia и Penia di Canazei – това са местностите, които обхващат Доломитските Алпи. Те се намират в рамките на огромна 1220 километрова зона, която е еволюирала от земеделски земи до процъфтяващи малки селища. Повечето са известни не само с уникалните си ски писти, а и уникалната си кухня. Можете да откриете както забележителни ресторанти със звезди Мишлен, така и до семейни заведения, запазили традициите и културата на региона.
Заради близостта на италианските Алпи с другите страни, има ясно изразено австрийско, от района на Тирол, влияние върху рецептите и храната. Това не означава, че е забравена традицията на италианската кухня – използването на местни зърнени храни, меса и сирена.
По тази причина много майстор-готвачи коментират, че Доломитите са истински рай за кулинарията в Италия. Някои от най-известните ястия, консумирани през зимата в региона, са:
-
-
-
- Canederli – това са кнедли – тип топки от хляб с различен пълнеж. Използват се меса от фермите в региона или сушена шунка и сирене. Често се сервира с бульон като супа.
- Полента – прави се с царевица и се използва в горещи яхнии или като печено/пържено с местни гъби. Научете повече за различните вариации на това ястие в предходната част на статията.
- Ябълков щрудел или Kaiserschmarrn – направено от местни ябълки от Трентино, това е класически сладкиш. Обикновено се прави от конфитюри, приготвени от местните производители в региона.
-
-
Заслужава си да отбележим, че този регион е известен с Pinot Grigio – едни от най-добрите вина в Италия. Но, ако предпочитате червеното вино, Ви препоръчваме да опитате Lagrein.
Традиционни ястия от Ливиньо
Това е градче, което се намира в Ломбардия в региона Алта Валтина. Граничи с Швейцария, което означава, че местните ястия са много различни от другите места в Алпите. Това, което се превръща в ски писти през зимата, през лятото са тучни пасища. Това означава, че предлага изобилие от местни сирена и меса. Местните магазини за млечни продукти предлагат всичко – от мляко до най-добрите сладоледи!
Въпреки че се намира на голяма надморска височина, там се произвеждат и много добри вина като Superiore и Sforzato Valtellina. Някои от най-популярните ястия са:
-
-
-
- Bresaola – изсушено на въздух осолено говеждо месо, което е оставено да изсъхне от 2 до 3 месеца. Обикновено се поднася овкусено със зехтин, лимонов сок и домашно приготвен хляб.
- Sciatt – малки пържени сирена, за чието паниране се използва брашно от елда и топено сирене.
- Паста Pizzocheri – отново се използва брашно от елда, но този път за приготвянето на пастата., Сосът й е смес от сирене, картофи и манголд.
-
-
А Вие обичате ли италианската кухня?
Насладете й се още сега като поръчате любимите си ястия от нашето меню! Следете и нашия блог, защото скоро ще Ви пренесем отново в любимата Италия.