Зимата е комфорт, споделена топлина и идеален момент за вкусна храна. За италианците, студеното време не е причина да се откажат от любимите си ястия. Дори много жители на северните и южните региони очакват с нетърпение ниските температури, за се насладят на любимите си сезонни съставки.
Картофи, зеле, карфиол, лук, копър, цитрусови плодове, леща… – това е само една малка част от разнообразието от продукти, на които италианците обръщат внимание. С помощта на традиционни рецепти, предаващи се от поколение на поколение, те успяват да придадат на зимата уникален вкус.
Зимни супи, месни рагута…и още. Може би се чудите, какво ядат италианците през зимата. Няма нужда да чакате повече, защото в тази статия, ще Ви представим най-популярните италианския ястия по това време на годината.
Полента
Полента е често определяна като „комфортна храна” от италианците. Кремообразна с гладка текстура и невероятен вкус.
Полента или „farina di mais” е по-известна извън Италия като жълто царевично брашно. Има няколко различни разновидности, сред които царевично брашно с добавена елда, полента гиала и други.
Някои от най-известните италиански готвачи я определят като добра за 4 неща – за приготвяне на супа, за хляб, за засищане на глада и за стопляне. Интересен факт е, че в южните и централните региони местните жители ядат основно паста и хляб, докато в северните предпочитат ориз и полента. Тя е толкова широко разпространена там, че италианците шеговито сами наричат себе си „полентаяди”.
Каква е нейната история?
Смята се, че идеята за полентата произхожда от древен Рим. По това време е имало много хора, които не са можели да си позволят обилна храна. Затова по-бедните са си приготвяли каша от смлян ечемик, боб, лимец, ръж или елда.
Царевицата е храна от Новия свят. Тя е засадена за първи път в страната през 1500 година. Интересно е, че името на царевицата на италиански е „granoturco”, което се превежда като „турско зърно”. Това наименование е свързано с погрешното вярване, че екзотичните храни от Новия свят всъщност идват от Турция.
Царевицата растяла най-добре в Северна Италия, където се сервира сварена. Тя се е превърнала в основна храна за бедните. С времето започват да се появяват и по-сложни ястия с полента – аранжирани с разнообразни съставки и богати сосове. Така този продукт става популярен и сред по-богатите италианци.
Как се приготвя традиционно?
Традиционно полентата се приготвя в пайоло – голям меден тиган със стеснено дъно и се разбърква с дълга дървена лъжица, наречена тараи. Често се сервира в „семеен стил” – поднесена в голяма чиния върху дървена дъска. Това позволява на всички да си сервират сами.
Полентата може да се приготви и поднесе по много начини. Може да бъде основно или гарнитура, да се сервира само с масло и сирене или да бъде залята с допълнителен сос.
Често се разстила, за да изсъхне малко и след това се пече, пържи или пече на скара. В музея Ca’ Rezzonico във Венеция има прекрасна картина на Пиетро Лонги от 1740 година. Тя изобразява току-що сварена полента, разстилана върху ленена кърпа, за да изсъхне.
В зависимост от рецептата и търсения вкус, може да има 3 консистенции:
- Гладка, кремообразна и доста рохкава – идеална за сервиране с яхнии и месни гювечета.
- Плътна и кремообразна – този резултат се получава от едро смляно царевично брашно.
- Супер гъста, почти като консистенцията на картофено пюре – често се сервира върху дървена дъска и може да се нарязва на парчета, въпреки че все още е мека и не е стегнала.
Полентата е толкова важен продукт в италианската кухня, че има фестивали, посветени на нея като:
- Sagra del Polentone в Тоскана през последната седмица на септември и Авиляна през май.
- Festa della Polentata – фестивалът се провежда всяка година в последния ден на карнавала в град Тосиняно в Емилия-Романя.
На тях присъстващите имат възможността да видят как полента се готви на открито в огромни медни котли върху огън от дървета. За нея се грижат доброволци, облечени в традиционни жълти ризи и шапки. Всеки получава безплатна дегустация на полента, подправена с местна наденица.
Вариации
Полента се прави от смляно царевично брашно. Сварява се с вода и след като се свари може да се сервира топла с телешка яхния и сирене. Има различни видове полента, като най-разпространената е Брамата – приготвена с едро царевично брашно.
Polenta Bramata Bianca е бяла, фино смляна и е добър вариант за използване с морски дарове,
Polenta Taragna се прави с помощта на смес от царевично брашно и елда и е добра за по-тежки ястия, докато Polenta Integrale е пълнозърнеста, което я прави по-здравословна и й придава по-сърдечен вкус .
Несъмнено в северните региони има най-много рецепти, в които главният герой е полентата.
- Polenta concia – царевично брашно, приготвено с масло и сирене. Видът на сиренето варира в зависимост от региона, в който е приготвена рецептата. Това ястие може да се консумира като първо ястие (primo) или като гарнитура към задушени меса като прочутата говежда яхния – carbonade valdostana.
- Полента може да се сервира с различни топинги, като доматен месен сос или „бял“ сос от наденица и гъби. В Абруцо, особено в провинция Акуила по време на Великия пост, полентата се сервира със сос от охлюви или се приготвя в мляко и се сервира подправена с масло, чесън и люти чушки.
- Полентата е включена в много традиционни ястия като baccalá alla vicentina. В нея кремообразната текстура е комбинирана със сушена треска, задушена в масло. В seppie al nero alla veneziana – с черна сепия, а в fegato alla veneziana – хрупкави филийки пържена полента са поднесени с черен дроб и лук.
- Полентата може да се използва и за приготвянето на десерти. Например Frittelle di polenta представлява пържени кръгчета полента, подсладени със захар, стафиди и шоколад. Те са популярно лакомство за децата по време на карнавалите.
- Друга интересна рецепта е torta nicolotta – плодова торта, която традиционно се приготвя с остатъци от полента. Тя е подправена с грапа и семена от копър.
- Brustengolo e ябълково-орехов пудинг с полента, популярен в Умбрия, особено в провинция Перуджа.
А Вие кое ястие бихте опитали?
Споделете с нас в коментарите и не пропускайте да следите нашия блог. В следващата част на статията ще Ви споделим още популярни зимни ястия от любимата Италия.