Коледа е еуфория, смях и споделени моменти. Ако планирате да посетите любимата Италия за празниците, със сигурност има какво да очаквате!
В духа на сезона, всеки град или село придобива нов облик. Малките улички оживяват, осеяни с мигащи светлини, празнични мелодии, красиви декорации и много уют. А оживените празнични пазари ще Ви предложат истинска палитра от традиционни вкусове и аромати, приготвени специално за празниците.
А знаете ли, че най-добрата част е, че в страната честванията започват от 8 декември и продължават до 6 януари? Да, точно така! Имате възможност да се докоснете до многобройните традиции на bella Italia.
Не унивайте, ако не можете да се насладите на снежна Италия. В тази статия ние, от Casa Felice, ще Ви представим някои от най-интересните коледни традиции и храни.
Защо италианската коледна трапеза е различна?
Коледа е най-големият празник в Италия. Той е не само религиозен, а и време за събиране на цялото семейство. Неслучайно има италианска поговорка, която гласи: „Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi“ – „Прекарайте Коледа със семейството си, а Великден, с когото искате”.
Затова не е изненадващо, че местните жители обръщат специално внимание на коледните празници. Заобиколени от най-близките си, вечерята на Бъдни вечер и обядът на Коледа са специални за цялото семейство. Те са белязани от много споделени мигове и приготвяне на големи трапези от италиански ястия.
И, докато в Америка празничните маси са съсредоточени около шунка и печено месо, в Италия всеки регион има свой собствен почерк и традиции. Всеки от 20-те региона има уникални кулинарни традиции, които се основават на неговите богатства и съставките, които са достъпни по това време на годината.
„Интересен факт е, че няма нито едно конкретно ястие на италианската трапеза, което да е еднакво за всеки регион. Общи черти са внимание и любов, с които се приготвя храната, радост от празника и желание да споделиш трапезата със семейството си.
Да започнем от любимия Север…
Северните региони типично имат по-хладен климат, повлиян от Алпите и изключително плодородна почва. Техните традиции са разнообразни, но леко повлияни от съседните Франция, Швейцария, Австрия и Словения.
При приготвяне на празничната трапеза, фокусът е прясно приготвената храна. Те не използват паста, купена от магазина, а си я приготвят сами с яйца. В много от рецептите им зехтинът е заменен от масло. Тези различия присъстват и в много от празничните ястия, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа. Например уникалното панетоне, произхожда от Ломбардия, а пандорото от Венето.
На 26 декември, Църквата в Италия чества първия светец на Христос – Св. Стефан, който е бил призован да свидетелства за своята вяра. Всъщност, на тази дата се честват и всички мъченици, загинали в името на християнството. Освен литургията в Путиняно, регион Пулия, се провежда Propaggini – най-дългия карнавал в света. На центъра на града има сцена, която посреща различни улични артисти, които представят различни сатирични сценки. Този ритуал, още от миналото, е насочен към прогонването на злите сили и привличане на щастие и късмет.
Друга интересна традиция е характерната регата на Бефана. Според народните поверия, Тя се провежда във Венеция по случай Богоявление. В нея участват 50 жени и мъже, облечени като вещици. Те се предизвикват с греблата си в Канале Градне. Победител е този, който пръв пресече финалната линия – много дълъг чорап, висящ над моста Риалто.
Във Фриули ще се натъкнете на така наречените огньове на Паневин. Това е традиция, която е започнала още през Средновековието и е запазена до днес. На площадите се палят големи огньове и се изгаря Джубиана – „вещицата”, която представлява голяма сламена кукла, облечена в парцали. Посоката на дима служи за предсказване на това каква ще бъде новата година – щастлива или нещастна.
Да преминем и през Центъра…
В миналото централна Италия е била известна със своето „cucina povera“. Хората били много бедни и трябвало да приготвят своите ястия на базата на селски съставки, които са били лесно достъпни за тях. Затова и до днес, в основата на коледните им рецепти са заложени пресни продукти и говеждо месо.
Тоскана и Лацио са прочути в региона със своите коледни традиции и трапези, а в Рим ще се натъкнете на истинско пиршество на сетивата.
La Befana е официален празник в цяла Италия. Той се пада всяка година на 6 януари и негов еквивалент е религиозният празник Богоявление. С него се бележи края на коледния сезон.
Традиционно парадът се провежда в центъра на Рим. Обикновено деца от различни училища се костюмират и представят сценки от Рождество Христово. Целта е да представят различни аспекти от празника. Освен това, в празника участват и различни костюмирани хора, камили и коне. Целта е да се комбинират християнските ценности с фолклора и да се изтъкне многообразната история на Италия.
Ако планирате да посетите Рим, не пропускайте да разгледате и Piazza Navona – традиционният коледен пазар. Пазарът се провежда от десетилетия и още в миналото е впечатлявал със своята пищност и разнообразни коледни сергии с храна, въртележки, сувенири и подаръци.
През последните няколко години, коледният пазар стана по-малък, но щандовете са все така уникални и заслужаващи вниманието на местните жители и гостите на града.
И да завършим надолу на Юг…
Южните региони се отличават със своя по-топъл и сух климат. Тяхната празнична кухня е известна със своето разнообразие от вкусове и текстури. Традиционните коледни рецепти са базирани на свежи съставки, месни продукти, морски дарове и пеперончини.
Оттам произхожда и традицията: „Празника на седемте риби”, която се празнува само в Южните региони. В останалата част от страната е известна като „la vigilia“ – Бдението, свързан с очакването за раждането на бебето Исус, и не се яде риба.
Не е ясно кога и как се популяризира тази традиция. Известно е, че е започнала от римокатолическия обичай за въздържане от ядене на месо до навечерието на Коледа. И, тъй като било забранено консумирането на месо и животинска мазнина, хората в региона започнали да си приготвят риба. Както подсказва и името, били приготвени 7 различни ястия от различни риби.
Затова и в градовете от този регион, много традиционни ястия включват риба – змиорки на скара, калмари с лимон и марината и други. За десерт не можем да не споменем бучелатите – големи кръгли бисквити, пълни с бадеми, шам фъстък и сушени плодове.
Това са само част от многобройните традиции и ястия, които са традиционни за Италия. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви представим по-подробно някои от най-вкусните коледни рецепти от Италия.