Италианската кухня е богата палитра от аромати и съставки с уникален вкус. Тя ще Ви отведе на незабравимо пътешествие из Средиземноморието само с една хапка. В страната всяко хранене е ритуал, който се предава от поколение на поколение. В него се обединяват кулинарните традиции, традиционни ястия и най-добрите местни вина.
Това, което прави италианската кухня специална и обичана от всички, са съставките. Те са основна звезда във всяка рецепта и са подбрани с много внимание и мисъл. Свежи и местни продукти – това е тайната за добрия вкус.
Въпреки че различните региони имат собствени традиции и специфични рецепти, най-използваните съставки са еднакви в цялата страна. В тази статия ние, от Каса Феличе, ще Ви споделим най-популярните продукти, които намират място в почти всяка рецепта.
Започваме с малко история…
В Древен Рим е имало голяма разлика между благородниците и богатите граждани и селяните. Докато висшата класа е почитала всеки празник с богата трапеза от печен дивеч, риба, вино и екзотични храни, обикновените хора са яли това, което днес наричаме Средиземноморска диета. В нея са се включвали основно хляб, зехтин, сирене, сезонни зеленчуци и вино.
След падането на Римската империя, регионите на Италия създават свои собствени кулинарни идентичности, които съществуват и днес. Например Милано е най-известен със своето ризото, Неапол – с пицата, а Сардиния – с морските дарове.
Днес италиански ресторанти, пицарии и тратории, предлагащи класически италиански ястия, могат да бъдат намерени в почти всяка страна. Но кои са съставките, които използват най-често? Предстои да разберем.
Кои са най-популярните съставки?
Съвременната италианска кухня е популярна по целия свят и няма да сбъркаме, ако заявим, че е на световно ниво. Оригинални рецепти, носещи характера на всеки регион, свежи съставки и много любов.
Традиционно основните продукти, които се използват, не се различават много в различните региони на страната:
-
- Екстра върджин зехтин – зехтинът често се използва при готвене, но по-висококачественият екстра върджин зехтин се използва, за да придаде на ястията по-пиперлив вкус. Освен за приготвянето на различни пасти, той намира място и като дресинг на много салати и като основна съставка на разядки.
- Балсамов оцет – истинският балсамов оцет се произвежда в италианския регион Модена или Емилия-Романя. Този тъмен, добре отлежал оцет се използва в маринати и дресинги.
- Чесън – това е една от най-популярните съставки в цялата страна, особено задушен в зехтин, за да се създаде ароматна основа за готвене.
- Домати – донесени в Италия през шестнадесети век, италианците първо смятат доматите за отровни. Сега те са сърцето на италианската кухня. В страната се произвеждат огромни количества домати всяка година. Има над 300 вида сортове като Pomodorino, Principe Borghese, Beefsteak и San Marzano. Използват се широко за приготвяне на супи, сосове, салати, пица, гаспачо и други.
- Сирене – заема много специално място в традиционните рецепти. Древните римляни са създавали разновидности на сирене, като са отлежавали и са ги опушвали. Има различни видове сирена като Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, моцарела и други. Всяко придава уникален вкус на ястието. Твърдите сирена са идеални за настъргване върху салата или паста, докато моцарелата се използва най-вече върху пици.
- Босилекът – ароматна зелена билка с опушен, ментов вкус и най-популярната билка в италианската кухня. Както професионалните готвачи, така и собствениците на жилища засаждат билката в градините си. Така имат пресен босилек, който да използват в ястията си. Използва се най-често в доматения сос, за приготвяне на песто и е основна съставка в салата Капрезе.
- Риган – изсушените листа от риган придават земен вкус на сос маринара, пица, дресинг за салата или месо на скара.
- Каперси – мариновани цветни пъпки от розовия храст Flinders. Тези малки, солени зелени кълба са популярна съставка в средиземноморски ястия
- Манатарки – в Италия се срещат под борови и дъбови дървета, особено в Тоскана. Пресни или сушени, те се добавят към сосове, ризото, или се задушават във винен сос, за да придадат текстура на ястието.
- Пекорино – сирене, произведена от овче мляко. Това е меко сирене като моцарела и се използва за ястия като лазаня и пица.
- Червено и бяло вино – за мнозина Италия е практически синоним на вино. Виното със сигурност е част от италианската култура, поне откакто полуостровът е бил колонизиран от древните гърци. Вероятно и хиляди години преди това, ако се вярва на последните изследвания. Италианците пият вино и го използват, за да задушат месни ястия и да добавят нов слой вкус към червения сос.
С това ще завършим тази статия. Надяваме се да сме успели да Ви вдъхновим и да събудим апетита Ви за италианската кухня. Не пропускайте да разгледате нашите уникални предложения и да похапнете вкусно за обяд или вечеря.