Новини

ТРИ интересни факта за джелатото

ТРИ интересни факта за джелатото

Лятото е вече тук и всички мечтаем да го прекараме на брега на Средиземноморието, да се наслаждаваме на морския бриз с любимия коктейл или… джелато.

Да, в Италия няма да срещнете традиционния сладолед, който сме свикнали да виждаме в българските магазини и сергии на плажа. Джелатото е идеалният избор, с който да замразите топлото време. Този освежаващ десерт има не само дълга история, но и ще Ви впечатли с плътния си натурален вкус.

Готови ли сте за ново приключение? Не бързайте да стягате багажа, защото в тази статия ние от Casa Felice ще Ви запознаем с интересни факти за джелатото.

Каква е историята му?

Както вече се досетихте, родината на джелатото е Италия. Много хора приписват съвременната му визия и форма на Франческо Прокопио Деи Колтели.

Той е създателят на първата машина за сладолед и е бил собственик на кафене в Париж. Именно в него, Франческо представя на своите клиенти сладоледа, приготвен от машина. С това си спечелва слава в цяла Европа и заради заслугата си получава френско гражданство.

Дори крал Луи XIV е бил впечатлен от творението му и му дава изключителен лиценз, който го прави единствения производител на сладолед в региона.

Но това ли е историята на джелатото?

Разбира се, че не! Историците са доказали, че хората са консумирали „сладолед” 3000 години преди новата ера. Е, техният вариант е бил много по-опростен и е представлявал натрошен лед. Векове по-късно древните египтяни, започнали да предлагат на гостите си чаша с натрошен лед, ароматизиран със сокове от различни плодове. Римляните също пренесли този обичай по земите си, като използвали лед от вулканите Етна и Везувий и го покривали с мед.

С възникване на италианския Ренесанс, джелатото може да се проследи до Бернардо Буонталенти. Флорентинският художник и архитект всъщност е разработил метода за охлаждане, който години по-късно е бил представен на крал Хенри II във Франция.

Първата машина за сладолед

Негова е заслугата италианците да имат възможността да преминат от натрошения лед към създаване на джелато с кремообразна консистенция и невероятен вкус.

Години по-късно, през 1770 година, е изобретен ръчен фризер и промишлената сладоледена индустрия се разраства навсякъде по света, но в Италия запазва своята традиция. По това време в страната има два вида джелато – сорбето и сорбет. Единият вид е комбинация от лед и плодове, а другия е смес от мляко, канела, шам фъстък, кафе и шоколад.

Джелатото придобива масова популярност през 20-те години на миналия век, когато и италианците започват да експериментират и да предлагат разнообразие от вкусове.

Заслуга за популяризирането на джелотото има Лучано Рабони, който през 1964 година основава компанията си PreGel. Името й е препратка към производствения процес, който предхожда крайния продукт. Той комбинира традициите с качествените продукти и представя на света занаятчийски сладолед с божествени консистенция и вкус. Това печели вниманието не само на местните, а и на туристите. Неговите сладоледи печелят множество награди и се дистрибутират из 130 страни по света.

ТРИ интересни факта за джелатото.

Думата „gelato” идва от италианската дума „congelato”, която означава замразено. Още в началото на разработването на италианския сладолед, хората са наричали магазините „джелатерия”, а занаятчиите, които ги произвеждат -„джелати”.

Друг интересен факт е, че джелатото има по-ниско съдържание на мазнини пред традиционния сладолед. Той съдържа 3,8% по-малко мазнини и е много по-ароматен. За сравнение стандартният сладолед съдържа 10-17% млечни мазнини. Тъй като се прави с по-малко мазнини, съдържа повече естествени съставки и плодове, което прави и вкусовете много по-смели и разнообразни.

Някои от най-популярните вкусове джелато в Италия са шоколадов лешник, смокиня, кокос, шам фъстък и лимон. Начинът им на производство прави ароматите им много по-свежи, а консистенцията по-кремообразна и плътна.

В България най-популярните вкусове джелато са тъмен шоколад, ванилия и ягода.

А знаете ли, че можете да приготвите джелато и у дома? Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим няколко лесни рецепти, с които да замразите лятото!

Споделете в коментарите кой е любимия Ви вкус сладолед или джелато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *