Готови ли сте да продължим нашето странстване из Италия? Несъмнено тази страна е богата със своята кулинария, традиции и история. В предната част на статията преминахме през Милано – чаровен град, който обединява добрия вкус с невероятни гледки.
Днес ще продължим с един гастрономически регион, разположен в северната част на страната, а именно – Емилия-Романя.
Какво трябва да знаете за него?
Малко са регионите в света, които могат да съперничат на Емилия-Романя. Той ще Ви предложи изобилие от кулинарни изкушения. Неговата плодородна почва е идеална за отглеждане на много сезонни плодове и зеленчуци.
В него се произвеждат и ценни съставки за местните рецепти -сирене Parmigiano-Reggiano и прошуто ди Парма. Не можем да не споменем и голямото разнообразие от вина, които превръщат всяко хранене в незабравимо изживяване.
Освен това, регионът е известен и с богатите си традиции в производството на качествени храни. Може би сте чували за автентичния балсамов оцет от Модена, който достига до всички кътчета на света.
До ден днешен много от градовете на Емилия-Романя са заобиколени от лозя и маслинови горички, които допринасят за разнообразието с разкошни масла и вина. Местните хора не са забравили корените си и все още вярват, че трябва да имат връзка с природата и земята си. Затова тяхната кухня е усъвършенствана с времето и достига до нас с автентичния си вкус.
Няма да сбъркате, ако си направите гастрономическа почивка из региона. Ще имате възможност да се докоснете до богатата история на занаятите – наследство, датиращо от римско време.
Ако сте почитатели на историята, културата и невероятната храна, това е Вашето място!

Гладни ли сте?
Няма нужда да си носите храна от дома, ако ще пътувате из Италия. Всеки град в региона може да Ви предложи като луксозни ресторанти, така и автентични семейни бистра.
В Емилия-Романя имате възможност да опитате истинската душа на италианската кухня.
Ербацоне
Това е класически солèн пай, който се е превърнал в гастраномическо наследство. В неговата традиционна рецепта се подчертават вкусовете на спанак, манголд, сирене Пармиджано-Реджано и панчета. Приготвя се с масло и свинска мас, като в някои вариации може да наподобява селски тарт или баница.
В оригиналната рецепта се пържи в свинска мас до потъмняване, но с времето се появяват много разновидности. В семейните заведения ще срещнете летен вариант, който се пече и се сервира леко топъл, за да усетите хрупкавостта на пая.
Tortellini en Brodo
Буквално името на ястието се превежда от италиански като: „тортелини в бульон”. Това е популярно предястие, което се състои от ръчно приготвена паста. Обикновено се прави с яйце в брашното и се пълни със сирена, свинско месо или зеленчуци. Сервира се с бистър пилешки или телешки бульон и се гарнира с настърган Пармиджано–Реджано.
Много местни хора определят това ястие като тяхната комфортна храна. Причината е, че е идеално за всеки сезон, защото през лятото се сервира със студен бульон, а през зимата с топъл.
Модена и Болона са популярни дестинации, където можете да срещнете това традиционно ястие.
Crescentina
Това е пържена питка, чието тесто се приготвя от прясно мляко, мая и брашно. Пържи се в свинска мас или олио. Често се придружава от сушени меса като Prosciutto di Parma, твърди и меки сирена.
Традиционно се сервира като предястие през лятото и целта му е да събуди апетита и да Ви подкани да ядете повече. С това ще завършим тази част от нашето приключение. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо повече за традиционните италиански ястия.