Паста, Casa Felice

В Италия всяко едно хранене се превръща в истински кулинарен шедьовър. В традиционния италиански обяд или вечеря, първо се започва с предястието. Неговата цел е да събуди апетита и от първата хапка да предизвика истинска експлозия от вкусове. Тук много майстор-готвачи избират да сътворят ястие с паста.

В тази статия ще сравним прясно приготвената паста с пакетираната, която всеки един от нас може да закупи от най-близкия магазин.

Несъмнено пакетираната паста притежава множество предимства. Тя е много по-удобна и бърза за приготвяне. Няма нужда от месене на тесто, разточване, рязане и оформяне. Само отваряте пакета и преминавате към готвенето. Това е изключително удобно в заведенията, където целта е да  няма забавяне на ястията и недоволни клиенти.

Да, но в Италия традиционният вкус е на почит. Затова в повечето заведения залагат на прясно приготвената паста.  Тя не само е символ на престиж, но и придава на всяко ястие по-добър вкус.

 Обикновено прясната паста се прави ръчно или машинно от  брашно с високо качество. Типични примери за ръчно направена паста са талиатели, равиоли, тортелини, лингвини, както и корите за лазанята.

Друга разлика между двата вида паста е, че пакетираните тестени изделия се произвеждат индустриално с брашно от твърда пшеница. Те са допълнително обработени с консерванти и стабилизатори, за да имат по-дълъг срок на годност. От друга страна, ръчно правената паста е добре да се консумира в рамките на 1-2 дни, защото тя по никакъв начин не е обработена.

Що се отнася до готвенето, обикновено и двата вида се варят в много солена вода, след което бързо се отцеждат и се преминава към приготвяне на ястието. Могат да бъдат приготвени и сервирани в бульон или изпечени на фурна със сосове и други съставки.

Има разлика във времето на приготвяне. Италианците спазват времето за готвене на пакетираната паста, която е стандартно между 5 и 15 минути, докато прясната се приготвя за 3-5 минути, защото не е необходимо да се хидратира отново.

Не пропускайте да се докоснете до автентичния вкус на Италия с Casa Felice. Посетете нашите ресторанти в град Варна или поръчайте любимата си паста за дома или офиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

10 − 10 =