Новини

Паста Карбонара – с любов от Италия

Паста Карбонара – с любов от Италия

Топла и вкусна паста, с отличаващ се кремообразен сос от яйца, подчертана с хрупкав бекон и гарнирана с дъжд от настърган пармезан. Звучи уникално, нали?

Така изглежда оригиналната паста Карбонара, която можете да опитате всеки ден в ресторантите на Casa Felice град Варна. Докато се чудите какво Ви се хапва, в тази статия ние ще Ви представим това уникално италианско изкушение.

Може би няма по-обичано и поръчвано италианско ястие от паста Карбонара. Затова в различните региони на Италия съществуват множество разновидности на рецептата. В много от тях, тя се приготвя с фетучини, лингвини или букатини. Но класическата рецепта съдържа спагети, масло, сметана или чесън.

А знаете ли, че…?

Паста Карбонара се свързва най-вече с Рим и региона на Лацио. Разбира се, както на редица други любими италиански ястия, произходът й предизвиква много спекулации и дебати.

Някои го свързват с pasta cacio e uova – неаполитанско ястие от макарони, приготвени в разтопена свинска мас с разбити сурови ястия и сирене. За съжаление, най-ранното свидетелство за тази рецепта се появява през 1839 година в готварската книга на Иполито Кавалканти. Затова не можем да кажем със сигурност, че двете репецти са свързани.

Друг интересен факт е, че името идва от италианската дума „carbonaro”, която се превежда буквално „горелка за въглища”. Това е причината, някои историци да смятат, че тази паста е била създадена за мъжете, които работят на открито дълги периоди от време.

Други исторически записки пък насочват вниманието към 1944 година, когато американските войници донасят дневната си дажба от яйца и бекон в местните ресторанти. Така с добавянето им към ограничените италиански продукти, готвачите създават паста Карбонара.

В подкрепа на тази история е и първото писмено споменаване на пастата през 1950 година във вестник La Stampa. Малко след това ястието се появява и в класическата книга за италианска храна на Елизабет-Дейвид.

Това са само някои от по-интересните предположения за произхода на паста Карбонара. Не пропускайте да я опитате във Вашето ново любимо място или да я поръчате за дома и офиса.

3 thoughts on “Паста Карбонара – с любов от Италия

  1. Галя каза:

    Паста Карбонара е една от любимите ми тестени ястия! Особено когато доматения сос в Болонезе не допада на вкуса ни у дома. Най-любим ми е момента, когато в ресторанта ни я донесат току що приготвена – аромата и вкуса са неописуеми. Определено паста Карбонара разтапя сетивата!

  2. Владимира Веселинова каза:

    Паста карбонара е едно от най-популярните ястия в света и е обичана от милиони хора. Това се дължи на нейния уникален вкус, лесната за приготвяне рецепта и факта, че е достъпна в много ресторанти и домакинства по света.

  3. Анна Иванова каза:

    Страхотна статия! Обожавам италианската кухня и особено паста карбонара ми е любима. Със сигурност ще ви посетя, за да се насладя на вкусна паста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *