Лято по бисквити
Бисквитена торта

Днес ще се отправим на едно сладко пътешествие към детството и ще Ви припомним един десерт, любим на много поколения българи. А именно – бисквитената торта. Сладко изкушение, съчетаващо хрупкави бисквити, нежен крем или нишесте и мляко.

Ние вече си спомняме за детството, а Вие? Ако и на Вас вече Ви се хапва любимата бисквитена торта, не бързайте да я приготвяте! В тази статия ще Ви споделим няколко интересни факта за нея.

Традиционната бисквитена торта е вид чаена торта, която се приготвя без печене. Тя прилича на американската сладолена торта. Често срещана е в европейската, ирландската, английската, датската и арабската кухня.

По света има толкова вариации на рецептата, че е трудно да открием кой е първоизточникът й. Според някои терории за първи път се появява  в Англия през Средновековието, когато хората са търсели лесен и бърз десерт за приготвяне.

Друг интересен факт е, че първите бисквити в Британия са били използвани за освежаване на дъха. За първи път се появяват в италиански наръчник по алхимия и медицина. Рецептите за приготвянето им са били разнообразни, но винаги са присъствали мускус или анасон, за да освежат дъха. Затова винаги са се консумирали в края на храненето с идеята да оставят приятен сладникав вкус в устата.

През 17 век благородниците преоткриват бисквитите и те придобиват нова цел. Изменят се и на външен вид – започват да се правят дълги и тънки, Идеята е била в края на храненето да могат да ги потопят в чашата с вино и да се използват като аперитив.

Към 19 век те намират място и в кулинарията, когато за първи път се появява и бисквитената торта в Англия. Интересното е, че първата бисквитена торта изключително много приличала по визия на тортите от детството ни.

Ако искате да си припомните този уникален вкус, не пропускайте да поръчате любимата бисквитена торта от Casa Felice. А ние Ви обещаваме, че скоро ще Ви изненадаме с още много сладки изкушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 9 =