Новини

Сладка есен от Италия

Сладка есен от Италия

Есента може да Ви се струва мрачна и студена, но със сигурност може да Ви предложим сладост от сърцето на Средиземноморието. Време е да се сбогуваме със свежите листни зеленчуци и да се насладим на плодовете от овощните градини.

Къпини, сливи, ябълки, круши, тиква, грозде и още много…

Какво да очаквате в тази статия?

В тази статия напук на лошото време, ще Ви отведем на едно малко приключение, в което ще Ви представим ТРИТЕ най-обичани есенни десерти.

Тиквен пай Amaretti

Няма нищо по-изкушаващо от ароматен тиквен пай, когато времето започва да захладнява. Тиквен пай Amaretti е традиционен десерт, който се среща във всички региони на Италия. Има различни разновидности, но във всички присъстват пълнеж от маскарпоне, амарето, кафява захар и разбира се – тиква.

Torta Sbriciolata Alle Mele

Есента е и перфектното време да се насладите на любимите ябълки. В Италия те присъстват в хиляди различни рецепти, но най-известния десерт е традиционният Torta Sbriciolata Alle Mele.

Тя е популярна в Мантуа в региона Ломбардия, а нейни вариации са любими на хората от град Верона и района на Венето. Интересно за нея е, че името й идва от италианската дума „Sbrisiolana”, която означава хрупкав.

Подобно на повечето торти в Италия, рецептата е проста, лесна за приготвяне и с изискан вкус. Главният герой са ябълките, които се допълват от канела и други сезонни съставки.

Torta Bertolina

Не можем да не споменем и Torta Bertolina. Това е италиански гроздов кейк и един от най-прекрасните есенни десерти. Има хиляди различни версии на рецептата в различните региони. Често се приготвя в кръгла тава, но понякога хората използват и правоъгълна. Може да се прави с масло, зехтин или олио, в зависимост от търсения вкус.

Това са само три от звездите на италианската есен. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим да Ви представяме разнообразието на италианската кухня.

3 thoughts on “Сладка есен от Италия

  1. Калина Йотова каза:

    Тиквен пай… ммм, че вкусно! Обичам всички комбинации на сладкия есенен блат, покрит с вкуснен пълнеж. Определено тиквата е сред любимите ми вкусове, особено ако е поднесена сладка. А с кафявата захар… нямам търпение да опитам!

  2. Гергана Димитрова каза:

    Страхотна статия! Любимите ми десерти обожавам тиква и ябълки и всички десерти приготвени с тях. Със сигурност в най-скоро време ще ги опитам.

  3. Кирил Иванов каза:

    Любимите ми десерти аз съм любител на италианската кухня и съм впечатлен от торта Бертолина. Много е вкусна препоръчвам я на всеки, който не я е опитвал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *