Есента може да Ви се струва мрачна и студена, но със сигурност може да Ви предложим сладост от сърцето на Средиземноморието. Време е да се сбогуваме със свежите листни зеленчуци и да се насладим на плодовете от овощните градини.
Къпини, сливи, ябълки, круши, тиква, грозде и още много…
Какво да очаквате в тази статия?
В тази статия напук на лошото време, ще Ви отведем на едно малко приключение, в което ще Ви представим ТРИТЕ най-обичани есенни десерти.
Тиквен пай Amaretti
Няма нищо по-изкушаващо от ароматен тиквен пай, когато времето започва да захладнява. Тиквен пай Amaretti е традиционен десерт, който се среща във всички региони на Италия. Има различни разновидности, но във всички присъстват пълнеж от маскарпоне, амарето, кафява захар и разбира се – тиква.
Torta Sbriciolata Alle Mele
Есента е и перфектното време да се насладите на любимите ябълки. В Италия те присъстват в хиляди различни рецепти, но най-известния десерт е традиционният Torta Sbriciolata Alle Mele.
Тя е популярна в Мантуа в региона Ломбардия, а нейни вариации са любими на хората от град Верона и района на Венето. Интересно за нея е, че името й идва от италианската дума „Sbrisiolana”, която означава хрупкав.
Подобно на повечето торти в Италия, рецептата е проста, лесна за приготвяне и с изискан вкус. Главният герой са ябълките, които се допълват от канела и други сезонни съставки.
Torta Bertolina
Не можем да не споменем и Torta Bertolina. Това е италиански гроздов кейк и един от най-прекрасните есенни десерти. Има хиляди различни версии на рецептата в различните региони. Често се приготвя в кръгла тава, но понякога хората използват и правоъгълна. Може да се прави с масло, зехтин или олио, в зависимост от търсения вкус.
Това са само три от звездите на италианската есен. Следете нашия блог, защото скоро ще продължим да Ви представяме разнообразието на италианската кухня.
Тиквен пай… ммм, че вкусно! Обичам всички комбинации на сладкия есенен блат, покрит с вкуснен пълнеж. Определено тиквата е сред любимите ми вкусове, особено ако е поднесена сладка. А с кафявата захар… нямам търпение да опитам!
Страхотна статия! Любимите ми десерти обожавам тиква и ябълки и всички десерти приготвени с тях. Със сигурност в най-скоро време ще ги опитам.
Любимите ми десерти аз съм любител на италианската кухня и съм впечатлен от торта Бертолина. Много е вкусна препоръчвам я на всеки, който не я е опитвал.