Новини

Подсладете Коледа по италиански

Подсладете Коледа по италиански

Множество светлини, пъстра украса, купища подаръци и вкусна храна.

Това е Коледа през нашите очи! За много хора това е и идеалния момент да останете на топло у дома и да приготвите нещо вкусно в кухнята. Ако и Вие сте сред тях, но тази година нямате идеи за коледното меню, не бързайте да отидете до магазина.

Днес ще Ви отведем на едно по-различно приключение до Италия. Ще се разходите заедно през всички региони и техните оживени улици. Няма да пропуснем да минем през коледните базари и да се насладим на автентичната атмосфера. Разбира се, ще подчертая вниманието и на храната, защото празничният сезон е истинско пиршество за всички мрежи.

А какво е коледната трапеза без триумфален завършек, а именно – десертите? Ако Ви е писнало от добре познатите сладки, тази статия е точно за Вас! В нея ще Ви предложим да подсладите празниците с ДВА традиционни италиански десерта.

 Панетоне

 Панетоне

 

Панетонето е италиански сладък хляб, който произхожда от Милано. Обикновено местните жители го приготвят специално за Коледа и Нова година. Той е популярен не само в Италия, но и в цяла Европа, Южна Америка, Австралия, САЩ и Канада. 

За произхода на този десерт има много теории. Според най-разпространената, през 15 век благородникът Угето Ателани е приготвил първия „прототип” на панетонето. Той е бил толкова впечатлен от дъщерята на местния пекар – Адалгиса, че се зарекал да  създаде сладкиш, който да я накара да се влюби в него. Резултатът не бил от най-сполучливите, но независимо от това, благородникът успял да спечели сърцето на момичето. 

Този първи опит  поставил началото на много любители пекари да изпробват късмета си. Така рецептата се видоизменила и създала познатия куполообразен сладък плодов „хляб”, съдържащ стафиди, захаросани портокалови и лимонови корички. 

Днес панетонето е задължителна част от коледните чествания. В някои региони десертът се консумира натурален, докато в други е полят с шоколад или се поднася с купичка Маскарпоне.

Пандоро

Пандоро

 Ако искате да бъдете звездата тази година, не пропускайте да опитате традиционния десерт – Пандоро. Това е италиански сладък хляб, който  има формата на осемлъчева звезда. 

Интересното за този десерт  е, че името му произхожда от Верано и „Pandoro” буквално се превежда като златен хляб. Според проучванията този сладкиш датира от 18 век и за първи път  е бил сервиран на коледната трапеза на местната аристокрация. 

Жителите на Верона са превърнали приготвянето на Пандоро в истински семеен обичай. Старите хора вярват, че от цвета му зависи колко благодатна ще бъде новата година. Дори твърдят, че колкото по-пресни са яйцата, толкова по-добър ще бъде крайният резултат. Затова много хора специално ги купуват от местните ферми в деня, в който ще правят десерта. 

След като бъде приготвен, Пандорото се сервира натурален или поръсен с пудра захар, полят с разтопен шоколад, с бита сметана или маскарпоне. 

Пандорото е втория по популярност десерт в Италия. Според последните проучвания, продажбите му в местните пекарни възлизат около 117 милиона всяка година. 

Надяваме се да сме успели да подсладим деня Ви. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още сладост по италиански.

3 thoughts on “Подсладете Коледа по италиански

  1. Димитър Иванов каза:

    Страхотна статия! Аз съм един от най-големите фенове на италианската кухня. Според мен панетонето един от най-вкусните сладкиши изобщо!

  2. Дияна Янкова каза:

    Много ми хареса тази статия! Обожавам италианската кухня и определено ще си приготвя тези десерти, за да зарадвам моето семейство!

  3. Борис Петров каза:

    В този коледен сезон, реших да направя няколко различни сладкиши, за да удовлетворя вкусовете на моите приятели и родители. Първото, което направих, беше бананови брауни, които се оказаха много вкусни. След това, опитах рецепта за кокосови бисквити. От тази статия ми хрумна и да направя Пандоро. Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *