Множество светлини, пъстра украса, купища подаръци и вкусна храна.
Това е Коледа през нашите очи! За много хора това е и идеалния момент да останете на топло у дома и да приготвите нещо вкусно в кухнята. Ако и Вие сте сред тях, но тази година нямате идеи за коледното меню, не бързайте да отидете до магазина.
Днес ще Ви отведем на едно по-различно приключение до Италия. Ще се разходите заедно през всички региони и техните оживени улици. Няма да пропуснем да минем през коледните базари и да се насладим на автентичната атмосфера. Разбира се, ще подчертая вниманието и на храната, защото празничният сезон е истинско пиршество за всички мрежи.
А какво е коледната трапеза без триумфален завършек, а именно – десертите? Ако Ви е писнало от добре познатите сладки, тази статия е точно за Вас! В нея ще Ви предложим да подсладите празниците с ДВА традиционни италиански десерта.
Панетоне

Панетонето е италиански сладък хляб, който произхожда от Милано. Обикновено местните жители го приготвят специално за Коледа и Нова година. Той е популярен не само в Италия, но и в цяла Европа, Южна Америка, Австралия, САЩ и Канада.
За произхода на този десерт има много теории. Според най-разпространената, през 15 век благородникът Угето Ателани е приготвил първия „прототип” на панетонето. Той е бил толкова впечатлен от дъщерята на местния пекар – Адалгиса, че се зарекал да създаде сладкиш, който да я накара да се влюби в него. Резултатът не бил от най-сполучливите, но независимо от това, благородникът успял да спечели сърцето на момичето.
Този първи опит поставил началото на много любители пекари да изпробват късмета си. Така рецептата се видоизменила и създала познатия куполообразен сладък плодов „хляб”, съдържащ стафиди, захаросани портокалови и лимонови корички.
Днес панетонето е задължителна част от коледните чествания. В някои региони десертът се консумира натурален, докато в други е полят с шоколад или се поднася с купичка Маскарпоне.
Пандоро

Ако искате да бъдете звездата тази година, не пропускайте да опитате традиционния десерт – Пандоро. Това е италиански сладък хляб, който има формата на осемлъчева звезда.
Интересното за този десерт е, че името му произхожда от Верано и „Pandoro” буквално се превежда като златен хляб. Според проучванията този сладкиш датира от 18 век и за първи път е бил сервиран на коледната трапеза на местната аристокрация.
Жителите на Верона са превърнали приготвянето на Пандоро в истински семеен обичай. Старите хора вярват, че от цвета му зависи колко благодатна ще бъде новата година. Дори твърдят, че колкото по-пресни са яйцата, толкова по-добър ще бъде крайният резултат. Затова много хора специално ги купуват от местните ферми в деня, в който ще правят десерта.
След като бъде приготвен, Пандорото се сервира натурален или поръсен с пудра захар, полят с разтопен шоколад, с бита сметана или маскарпоне.
Пандорото е втория по популярност десерт в Италия. Според последните проучвания, продажбите му в местните пекарни възлизат около 117 милиона всяка година.
Надяваме се да сме успели да подсладим деня Ви. Следете нашия блог, защото скоро ще Ви споделим още сладост по италиански.
Страхотна статия! Аз съм един от най-големите фенове на италианската кухня. Според мен панетонето един от най-вкусните сладкиши изобщо!
Много ми хареса тази статия! Обожавам италианската кухня и определено ще си приготвя тези десерти, за да зарадвам моето семейство!
В този коледен сезон, реших да направя няколко различни сладкиши, за да удовлетворя вкусовете на моите приятели и родители. Първото, което направих, беше бананови брауни, които се оказаха много вкусни. След това, опитах рецепта за кокосови бисквити. От тази статия ми хрумна и да направя Пандоро. Благодаря ви!